Zadnje informacije

Josipa Lisac davne je 1987. stihom "Gdje Dunav ljubi nebo", sjajno je opisala ljepote iločkog vinogorja.
Pitomi obronci hrvatskoga dijela Srijema, gdje se stoljećima uzgajaju sočni grozdovi chardonnaya, rajnskog rizlinga, frankovke, cabernet suvignona, silvanca, pinota, neizostavnog traminca, ali i na suncu dozrele kruške, jabuke, marelice, dunje... sljubljeni s čarima Dunava, svakom posjetitelju daruju odmor iz snova.

Stari kraljevski grad Ilok bogate i burne prošlosti smjestio se na desnoj obali Dunava u području Srijema, okružen je obroncima Fruške gore i već spomenutim mirisnim vinogradima.

Prvi puta spominje se davne 1267. godine, a najpoznatiji vlasnik Iloka bio je Nikola Iločki u 15. stoljeću, hrvatsko-ugarski velikaš, tijekom čije je vladavine grad doživio golemi procvat.
Tada su izgrađene gradske zidine, koje su i danas u većem dijelu očuvane.
Nikola Iločki obnovio je franjevački samostan i crkvu sv. Kapistrana iz 14. stoljeća, poznatog borca protiv osmanlija. Iz turske vladavine sačuvani su vrijedni spomenici islamske kulture.

Gradom dominira dvorac Odescalchi koji s ostacima zidina i crkvom sv. Kapistrana čini srednjovjekovnu jezgru. Pretpostavlja se da ga je izgradio najpoznatiji iločki vladar Nikola Iločki u srednjem vijeku. Dvorac je doživio brojne rekonstrukcije i obnove, posljednju nakon Domovinskog rata, kada je kao i sam grad pretrpio veliko razaranje i okupaciju.

Sva prava pridržana © 2010 OPG Ivana Bićanić
Kralja Zvonimira 6
32233 Opatovac
Croatia
tel: +385 32 527 017
Fax: +385 32 527 017