Zadnje informacije

Biser s Dunava

Stotinu gostiju prisustvovalo je svečanom otvorenju turističkog objekta OPG Ivana Bićanić i novoinstalirane destilerije voćnih rakija. Riječ je o golemoj investiciji, gdje je oko 50% troškova financirano iz kredita HBOR-a, realiziranog preko Hypo Alpe-Adria-Bank u iznosu od oko tri i pol milijuna kuna, dok je ostatak pokriven vlastitim sredstvima.

Božo Galić, župan Vukovarsko – Srijemske županije, načelnik općine Lovas, Stjepan Milas i Ivana Bićanić, svečanim su rezanjem vrpce otvorili objekat. Prisutnima se obratio i Vlado Bićanić, koji se posebno zahvalio lokalnoj samoupravi, Županiji vukovarsko-Srijemskoj, te Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, bez čije potpore ovaj projekat nebi uspio. Uslijedilo je razgledavanje objekta, kušanje voćnih rakija i prigodni domjenak. Sve to pod budnim okom slavonskih snaša.

Radovi na ovome projektu intezivirali su se tijekom 2007. godine, kada je započeto podizanje višegodišnjih nasada voćnjaka i vinograda. Novoinstalirana destilerija, njemačke proizvodnje i ručne izrade ima kapacitet 200 litara i visoko tehnološku opremljenost, objašnjava Ivana, dodajući kako je riječ o pravom obiteljskom gospodarstvu gdje je svako zadužen za pojedino područije. Ovo gospodarstvo trenutno ima dva proizvodna pogona, destileriju i slatku kuhinju koja je u rukama mame Danice, ona pak sprema pekmeze i đemove po staroj recepturi, bez dodataka konzervansa i s minimalnom količinom šećera. Ona ističe kako je rješenje trajnosti proizvoda u kvalitetnoj pasterizaciji, dodaje kako se uskoro očekuje i rad sušare, čija je instalacija u tijeku.

Spomenuti proizvodno turistički objekt smješten je na obiteljskom imanju od 15 hektara vinograda i voćnjaka. Trenutno se sastoji od sedam soba u kojima je 14 ležajeva, mini muzeja, s barem pola stoljeća starim predmetima koje je rabio seljak slavonskog podneblja, spomenute destilerije, kušaone, kuhinje i blagavaone, dok će uskoro biti i završena izgradnja vinskog podruma. Upošljava jednog stalno uposlenog te pet sezonaca na poslovima vinograda. S obzirom na širenje posla, za očekivati je skorašnje povećanje broja uposlenih.

Trenutno proizvodi voćne rakije: lozovaču, jabukovaču, viljamovku, šljivovicu te rakije od dunje, breskve i kajsije, različito sušeno voće i pekmeze pod brandom BUDIMKA. Sve se proizvodi prirodnim putem, na tradicionalni način.

Već na prvi pogled, jasno je da je riječ o moderno, no tradicionalno uređenom objektu, gdje se posebna pozornost posvećivala i najsitnijim detaljima. Tako sobe nose simbolične nazive, jabuka, kruška, dunja...sav namještaj izgrađen je od punog drveta, ručne proizvodnje. Donji dio zgrade u kojem se nalaze kuhinja, blagovaona, kušaona, destilerija i terasa izgrađen je od stare slavonske hrastovine. Ideja je da se gostima poslužuje stari, danas već pomalo zaboravljeni doručci, kao što su trganci, masni kolač, kruh ispod peke, a s vremenom i različiti turistički aranžmani.

Fotogalerija: (klikni na sliku za uvećanje)
Biser s Dunava Biser s Dunava Biser s Dunava
Biser s Dunava Biser s Dunava Biser s Dunava
Biser s Dunava Biser s Dunava Biser s Dunava
Sva prava pridržana © 2010 OPG Ivana Bićanić
Kralja Zvonimira 6
32233 Opatovac
Croatia
tel: +385 32 527 017
Fax: +385 32 527 017